Duurzame energie vergelijken

Vergelijk energieleveranciers

Groene energie, hoe komen we daar aan?

 

Groene energie kan op verschillende manieren worden opgewekt. De bekendste in Nederland zijn zonne-energie en windenergie. Zonne-energie wordt opgewekt door zonnepanelen, windenergie komt van windmolens. In landen met hoogteverschillen wordt ook gebruik gemaakt van waterkrachtcentrales. Daarnaast wordt op steeds meer plaatsen biomassa verbrand om energie op te wekken. Het maakt voor het gebruik van stroom niet uit of deze ‘groen’ of ‘grijs’ is, je kunt gewoon de hoeveelheid stroom verbruiken die je nodig hebt.

Steeds meer groene stroom in Nederland

In 2019 werd er al voor zo’n 6 miljoen huishoudens groene stroom opgewekt in Nederland. Dat betekent niet dat inderdaad 6 miljoen huishoudens groene stroom gebruiken, want een deel ervan wordt door bedrijven afgenomen. In Nederland maken we vooral gebruik van windenergie. Vanaf 2030 moet 70% van de energie in Nederland duurzaam worden opgewekt. Hiervoor worden nog steeds nieuwe technieken ontwikkeld. Steeds meer huishoudens stappen over op duurzame energie, alsmede steeds meer bedrijven en instellingen.

De prijs voor groene stroom

Voor groene stroom betaal je net zo veel als voor grijze stroom. De opwekking ervan is vaak nog wel duurder, maar dankzij subsidies van de overheid merkt de consument daar niets van. Als je nog gebruik maakt van grijze stroom is er dus geen enkele belemmering om over te stappen op groene stroom. Steeds meer energieleveranciers bieden alleen nog groene stroom aan, en zij hanteren dezelfde scherpe tarieven als leveranciers die dat niet of niet volledig doen.

Is mijn groene stroom ook echt groen?

Als je overstapt naar een aanbieder die groene stroom aanbiedt, dan mag je er vanuit gaan dat de stroom waar je voor betaalt ook daadwerkelijk ‘groen’ is. Wel is het zo dat de stroom gemengd wordt met grijze stroom en vervolgens aan het elektriciteitsnet wordt aangeboden. Met andere woorden: Je krijgt geen aparte leiding waardoor je uitsluitend groene stroom zult verbruiken. Dit is technisch immers niet haalbaar. Maar aangezien de stroom op korte termijn vrijwel uitsluitend groen moet zijn, is de kans groot dat jouw stroom nu al grotendeels duurzaam is opgewekt of dat dit binnen enkele jaren het geval zal zijn.

Verantwoording door je leverancier

Als je kiest voor groene stroom, dan moet de aanbieder je laten zien dat de stroom die je afneemt en waarvoor je dus betaalt ook daadwerkelijk groen is. Dat doet de aanbieder door een garantiecertificaat of het stroometiket. Hierop wordt vermeld hoe de stroom is opgewekt. Hier kun je dus zien van welke energiebronnen gebruik is gemaakt om stroom op te wekken. Groene stroom wordt deels ook geïmporteerd. Sommige landen in Europa wekken meer groene stroom op dan ze zelf nodig hebben. Deze stroom wordt geëxporteerd naar onder andere Nederland, omdat wij hier nog niet in staat zijn om volledig zelfvoorzienend te zijn met elektriciteit. Deze stroom die in het buitenland wordt gekocht is uiteraard eveneens groen.