Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Wanneer je om je heen kijkt, zie je steeds meer woningen met zonnepanelen op het dak. De reden waarom is makkelijk te begrijpen. Het installeren van zonnepanelen op je huis verlaagt je energierekening en draagt bij aan het verduurzamen van de wereld

Wanneer je zonnepanelen wilt kopen, zijn er echter enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. In deze blog lees je waar je precies op moet letten. 

1. Het type zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, maar de twee meest voorkomende zijn monokristallijnen en polykristallijnen zonnepanelen. Monokristallijnen panelen zijn over het algemeen iets duurder, maar ze hebben een hogere efficiëntie en nemen minder ruimte in beslag. Polykristallijne panelen zijn betaalbaarder, maar ze zijn meestal minder efficiënt. Het type paneel dat het beste bij jou past, hangt af van je budget en de beschikbare ruimte op je dak.

Wil je meer lezen over verschillende types, vermogens en zonnepanelen merken? Op deze pagina vind je meer informatie over de beste zonnepanelen. 

2. Het vermogen van de zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt gemeten in watt (W) of kilowatt (kW). Hoe hoger het vermogen, hoe meer elektriciteit de panelen kunnen genereren. Het is belangrijk om te bepalen hoeveel elektriciteit je huishouden nodig heeft en op basis daarvan het juiste vermogen te kiezen. Een zonnepaneel met een hoger vermogen kan resulteren in meer energieopwekking, maar het kan ook duurder zijn.

3. Garantie en levensduur

Kwaliteitszonnepanelen moeten een garantie hebben die meestal varieert van 10 tot 25 jaar. Dit is belangrijk omdat het aangeeft dat de fabrikant vertrouwen heeft in de duurzaamheid van hun product. Let ook op de levensduur van de panelen. Hoewel de meeste zonnepanelen tientallen jaren meegaan, is het goed om te weten hoelang je panelen naar verwachting optimaal zullen presteren.

4. Installatiekosten

Naast de kosten van de zonnepanelen zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Dit omvat arbeidskosten en de kosten voor omvormers, bekabeling en montagemateriaal. 

5. Locatie en ligging van je dak

De locatie van je huis en de ligging van je dak spelen een grote rol in de efficiëntie van je zonnepanelen. Zonnepanelen presteren het best als ze worden blootgesteld aan direct zonlicht gedurende de dag. Zorg ervoor dat er geen schaduw valt op je panelen, aangezien zelfs een kleine hoeveelheid schaduw de energieopbrengst kan verminderen. De ideale ligging van de panelen is meestal naar het zuiden gericht, maar andere liggingen kunnen ook werken. 

Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de hellingsgraad waar de panelen in worden gelegd.

6. Subsidies en financiële voordelen

Verschillende overheden en regio’s bieden subsidies, belastingvoordelen en andere financiële stimulansen voor de installatie van zonnepanelen. Het is de moeite waard om te onderzoeken welke incentives er beschikbaar zijn in jouw regio, omdat deze kunnen helpen de kosten van zonnepanelen aanzienlijk te verminderen en de terugverdientijd te verkorten.

7. Onderhoud en reiniging

Hoewel zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud vereisen, is het belangrijk om te weten hoe je ze schoonmaakt en inspecteert om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren. Vuil, stof en bladeren kunnen de efficiëntie verminderen, dus regelmatig reinigen kan helpen de energieopbrengst te optimaliseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *